پولکادات (Polkadot) نسل جدیدی از بلاک چین، که وظیفه متصل کردن بلاک چین های متعدد را به صورت یک شبکه واحد را انجام میدهد.
پولکادات در واقع تسهیل کننده نسل بعدی وب یعنی Web3 محسوب میشوند و انحصار اینترنت را برطرف میکند و آنرا در اختیار کاربران میگذارد.
مهمترین وظیفه این پروتکل حفظ ارتباطات، انتقال ارز و امنیت مشترک بلاک چین هاست. پولکادات از طریق متحد کردن بلاک چین ها در یک شبکه امکان تقابل کاری آنها به صورت موازی را فراهم می کند. به ممد همین یکپارچگی نقاط قوت بلاک چین های مختلف ترکیب شده و نقاط ضعف آنها تا حد زیادی کاهش پیدا میکند.
به زبانی ساده تر پولکادات پروژه ای است که با به وسیله توسعه دهندگان برای توسعه دهندگان طراحی شده اند. از اصلی ترین هدفهای پولکادات اتصال زنجیره های عمومی و خصوصی، اوراکل ها، برنامه های غیرمتمرکز (DApps) در کنار ارائه خدمات برای انجام کار محسوب میشود.
گاوین وود(Gavin Wood) بنیانگذاران و مدیر ارشد فناوری سابق اتریوم، پیتر چابان (Peter Czaban) و رابرت هابرمایر (Robert Habermeier) هر سه نفر پولکادات را بنیانگذاری کردند. اواخر سال 2016 وایت پیپر پولکادات توسط گاوین وود انتشار یافت.
بنیاد Web3 وظفه اداره بلاک چین پولکادات را برعهده دارد. از مهمترین اهداف این بنیاد تلاش برای یک وب کاملا غیر متمرکز است. بنیاد Web3 برای ساخت پروتکل از شرکت Parity Technologies بهرمند شده است.
با توجه به سابقه این گروه در زمینه سیستم های دفترکل توزیع شده، پروتکل های بلاک چین (به ویژه اتریوم)، رمزنگاری و فناوری کیف پول دارند. شرکت Parity Technologies در کنار چندین شرکت دیگردرتوسعه پولکادات مشارکت داشته اند.
اکثر بلاک چین ها با محدودیت مقیاس پذیری و عدم تعامل با سایر بلاک چین ها روبرو هستند. پولکادات راه حلی مناسب برای این مشکلات به شمار می روند. برای درکی عمیقتر از پولداکات باید نگاهی به ساختار آن داشته باشیم.چگونه می خواهد این مسائل را حل کند، بیایید نگاهی به ساختار آن بیندازیم.
وایت پیپر (white paper) یا هسته اصلی ساختار پولکادات را سه اصطلاح را تشکیل می دهد:
1- ریلی چین (Relay Chain): از زنجیره اصلی پولکادات به حساب می آید که به همه بلاک چین های جداگانه متصل است.
به دلیل قابلیت ریلی چین برای رفع مشکلات، به کمک ویژگی قراردادهای هوشمند این اطمینان حاصل میشود که هر گونه تراکنش بین زنجیرهای جداگانه به شکلی درست انجام می گیرد.
2- پاراچین (Parachain): یا مخفف "زنجیره های موازی" وظیفه اجرای بلاک چین ها به صورت موازی از طریق شبکه را دارد. از اصلی ترین مزیت های پاراچین می توان به پردازش موازی تراکنشها اشاره کرد، که نقش بسزایی در حل مسئله مقایس پذیری دارد.
3- بریج چین (Bridge Chain): بریج چین بدون استفاده از پروتکل پولکادات وظیفه اتصال بلاک چین های ساخته شده را دارند.
در اصل همه سهام داران در شورای حاکمیت را شامل می شود. مدل حاکمیت این اختیار را به کاربران می دهد تا از طریق توکن بلاک چین پولکادات به نام دات (DOT) در تصمیم گیری سیستم مشارکت داشته باشند. شورای پولکادات و کمیته فنی حاکم بر شبکه پروژه و راهبرد آن کاملاً در اختیار دارندگان دات قرار دارد. در حقیقت تمام طرح های پیشنهادی شورا، کمیته فنی و داراندگان دات مطرح می شود و پس از آن توسط کاربرانشانه به رأی گیری گذاشته می شوند.
از مهمترین ویژگی های پولکادات می توان به مقایس پذیری بی نهایت، مکانیسم اجتماع انعطاف پذیر، تراکنش های کراس چین (Cross-Chain)، مکانیسم حاکمیت تعریف شده، قابلیت ارتقاء و امنیت شبکه اشاره کرد.
ارز دیجیتال بومی پلتفرم پولکادات توکن دات نام دارد، که دارای سه عملکرد حاکمیت (Governance) ، استیکینگ (Staking) و باندینگ (Bonding) است.
چگونه می توان ارز دیجیتال دات استخراج کرد؟
الگوریتم اجماع شبکه پولکادات بر پایه پروتکل اثبات سهام تشکیل شده، که به همین دلیل قابلیت استخراج ندارد. تهیه ارزهای دیجیتال دات فقط از طریق صرافی های مجاز امکان پذیر است
چه پروژه هایی که توسط پولکادات ساخته شده اند؟
اکوسیستم پولکادات 188 پروژهرا شامل می شود. این پروژه ها شامل کریپتو مربوط به دیفای، کیف پول های ارزهای دیجیتال، پروژه های زیرساختی، توکن ها، اوراکل، سازمان خودمختار غیرمتمرکز (DAO)، حریم خصوصی، صرافی، بازی، اینترنت اشیاء، مقیاس گذاری و ... هستند.
از معروفترین پروژه های ساخته شده بر روی پروتکل پولکادات می توان به چین لینک، آنکر (Ankr)، سلر نتورک (Celer Network)، آکروپلیس (Akropolis) ، اوشن پروتکل (Ocean Protocol)، پروتکل زیرو ایکس (0x Protocol) اشاره کرد.
پولکادوت در پروژه های دیفای یا امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) در ترکیب پذیری، ارتباطات بین زنجیره ای، انتقال ارزها و پروتکل های ادغام شده با یکدیگر نقش بسزایی دارند.
در کل شبهات های زیادی بین پولکادوت و اتریوم 2.0 وجود دارد اعم از اینکه هر دوی آنها از فناوری شاردینگ (sharding) پشتیبانی می کنند، بدین صورت که آنها پردازش را به صورت موازی با فراهم کردن امکان تقسیم میزان کار و برقراری ارتباط با یکدیگر توسط شاردها انجام می دهند. علاوه بر این اتریوم و پولکادوت از مدل دوگانه اجماع و مکانیسم استیکینگ بهرهمند شده اند.
تهیه شده توسط تیم تحریریه؛ مشهد اکسچنج